Wednesday, June 30, 2010

hidayah..

setelah aku xtaw nak wat pe pepagi buta nie..(buta ker?aku pun same jer..)aku terdetik untuk membaca blog seseorang mengenai kapel ataw kata saintifik nyer couple..ye,dalam blog beliaw ade menulis "niat xmenghalalkan cara"..sangat mendalam yer kanak2..ianyer menjelaskan walau betapa bek nyer pasangan anda,hukum allah tetap xleh ditolak..maksud nyer walaupun kite kapel n pasangan kite tu bek n mendorong ke arah kebaikan tapi tetap berdosa yer kanak2 kapel nie sebab ianyer menjurus kepada zina..

zina terbahagi kepada beberapa peringkat dan bahagian..contohnyer zina mata,zina tangan,zina batin n jiwa raga(lebih kurang la..)n zina tubuh badan..dalam artikel nyer juga menegaskan perinsip hidup aku iaitu bercinta selepas kawin..ianyer adalah cinta yang mulia n dipandang tinggi oleh allah..kerana kite menjaga maruah dari melakukan perkara yang ditegah Nya..kapel selepas kawin amatlah dituntut oleh islam kerana ini dapat mengurangkan dosa dan dapat mendekatkan diri kepada allah..

jadi terpulanglah pada anda sume yer kanak2 untuk memilih cinta selepas kawin yang diredhai ataw ikut anda la..lu pikir la sendiri bak kata nabil..yang penting ingatlah kalau ade jodoh kite ngan yang orang yang kite sayang tu, xkemana selain ke jinjang pelamin..tu berdasarkan artikel tu..tapi ianyer memang banyak kebenaran nyer..ada juga ditegaskan bahawa janji percintaan orang berkapel ni leh percaye sebab sape kite nak menunaikan law allah da rancangkan yang lebih bek..

renung-renungkan dan selamat berfikir...

salam
dari yang penat menaip^_^

4 comments:

Nur Areefah said...

ye kalau ada jodoh tak kemana..

kita berusaha untuk mensolehah kan diri kita untuk mendapatkan pasangan yang soleh, bukan mencari pasangan yang soleh untuk mensolehah kan diri kita..

Allah takkan mungkiri janjinya ^_^

chittysarah said...

yep sangat sokong..arap2 leh jadi yang lebih bek dari ari ni..

Fakhrur Razi said...

hohoho bgus la thread kau sitis..
mmg kalau dh kapel tuh sah2 buat dosa..

chittysarah said...

wahh..ko sokong aku yer ji..
good2..